Снимка БулфотоНов дълг търси правителството на България. Българската народна банка ще

...
Снимка БулфотоНов дълг търси правителството на България. Българската народна банка ще
Коментари Харесай

Властта търси още 200 милиона лева нов дълг

Снимка Булфото

Нов дълг търси държавното управление на България. Българската национална банка ще организира на 8 март аукцион за продажба на лихвоносни съкровищни облигации. Това ще е третият търг за продажба на държавни скъпи бумаги, като при сполучливо привършване на интервенцията, държавното управление към този момент ще е поело 700 млн. лева нов дълг от вътрешните пазари.

Таванът за вдишване на нов дълг през тази година е 4.5 млн. лева Тоест в последните дни на " Борисов 3 " или пред бъдещия кабинет ще има опция за взимане на новия заеми от вътрешния или от външните пазари за 3.8 милиарда лв.. Ако този буфер се види непълен, несъмнено, може да се стигне и до актуализация на Бюджет 2021.

Иначе на идния аукцион Министерството на финансите ще се опита да пласира ДЦК със срочност 10 години и шест месеца (10.5 годишни), с падеж 17.08.2031 година при фиксиран лихвен % от 0.1 %.

Както стана дума, в периода 15-22 февруари финансовото министерството пусна още две дългови излъчвания. Една нова емисия 5-годишни държавни скъпи бумаги (ДЦК) за 200 млн. лева. при среднопретеглена годишна рентабилност в размер на -0,17 % и при 0.00% закрепен годишен лихвен %. Както и 10.5 годишна емисия при рентабилност от 0.14%. 

За сравнение на вътрешния пазар през 2020 година година бяха пласирани ДЦК с обща номинална стойност от 1.2 милиарда лв.. Става дума за една нова 5-годишна емисия на ДЦК, деноминирани в лв. и за преотварянето на емисия от 2019 година със срочност 10.5 години, написа banker.bg. 

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР